Hur gammalt är vår Universum

al-salam alaikum kära bröder och sistrar

Allah (swt) gav oss kapasiteten att tänka på saker och ting innan man göra det , gav oss också ett hjärna som är mycket större än vad människan behöva för att överleva, därför kan man tänka så djupt om allt runt om kring, en av de sakarna är universum som vi lever på en av planeter som heter jorden (blå planeten).

Universumsexpansion först upptäcktes av astronomen Edwin Hubble 1929, baserad på färgskjutning av ljuset när det gäller fäjärgalaxena, röd skift betyder att glaxen går bort från oss eftersom objektens ljuslängd blir längre , därför går mot röd. Dem har kommit fram att galaxen som blev observerad från jorden visade röd skift , alltså universum expanderas.

Allah säger i koranen [surat al-Dharyat]: [51:47] VI HAR byggt världsalltet och gett det en fast struktur, och förvisso är det Vi som utvidgar det. 51:47]  وَالسَّمَاء بَنَيْنَاهَا بِأَيْدٍ وَإِنَّا لَمُوسِعُونَ

Men vad har det att göra med universumsålder ?

 

Som vi vet, ljuset hastighet är konstant, och ljuset hastighet är avstånd som är dividerat på tiden, det betyder när man räknar en stjärnas avstånd med hjälp av ljusets hastighet, då kan man räkna hur mycket tid tog för att avstå från jorden.

Om man applicera denne idé på hela universum, så upptäcker man att allt i universum går bort från en punkt, med extra ekvationer och längre galaxer, så kan man räkna universums ålder.

Dessutom , jo längre bort är galaxen, desto mer röd ljusförskjutning är och snabbare går ifrån där de skapades. När man räknar när alla objekter har startat accelerera ut från varandra från samma punkt, så kom man fram till den första uppskattningen av universumsålder.

Enligt beräkningar så har de uppskattat universum för 13.75± 11% miljarder år. De påstå också att detta är tiden från s.k ”Big Bang” och det är inte klart om det fanns nånting innan. Eftersom tiden är uppskattat av Hubble’s lag som antar att tiden/expantionen är linjärt , så är detta rätt bara om modellen som har använt av beräkningen är noggrann. Men modellen är är hård kritiserad nu förtiden  av många vetenskapman; Briane Greene är en av dem , han sa: From my point of view as a mechanical engineer, the Big Bang cannot create a universe, neither any body can imagine that, the Big Bang should be considered as a moment that either set the universe to expand by itself, or pushed its constituents to expand, no more than that, this means their should be some other shape of the universe at the Bang time.

Det finns mycket att säga i det det här ämnet , men det är bara Allah som vet hela saningen, han uppmanar oss också att gräva i vetenskapen och tänka på sina skapelse.

Prisat vara Allah.

 

Hela artikeln finns på engliska under källan.

Källa : http://www.quranandscience.com/quran-science/universe/295-the-actual-age-of-the-universe