Vatten

Assalamu alaikum kära syskon,

Där finns vatten , där finns liv . det är ett gammalt ordspråk.

Allah (swt) har nämnt vatten i flera ställen i koranen, har skapat oss, djur och planter från vatten.  Eftersom vatten är så viktigt för alla levande på jorden så Allah har sparat det i stora mängder, under och ovanpå jorden som vätska, i luften som fukt och moln, på bergstoppar och nord/sydpolen som is. Har skapat också ett cykel där vattnet går runt för att betjäna människor , djur och andra varelser i ett perfekt system där nämns i koranen på flera ställen.

Allah säger i koranen i surat Alanbyaa:  وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ [الأنبياء: 30] , [21:30] INSER DE inte, de som vill förneka sanningen, att himlarna och jorden [en gång] utgjorde 'var' en enda, sammanhållen massa och [att] Vi skilde dem åt? Och [vet de inte] att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Har de då ingen tro?

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فتقناهما ۖ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ ۖ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ"

Allah säger i annan vers :[24:45] Och Gud har skapat alla levande varelser av vatten; bland dem finns de som krälar på sin buk, de som går på två ben och de som går på fyra. Gud skapar vad Han vill - Gud har allt i Sin makt. 

 وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء فَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى أَرْبَعٍ يَخْلُقُ اللَّهُ مَا يَشَاء إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

 

därför kallas vatten för livets vätska, vatten har speciella/unika egenskaper som gör att blir passande till detta jobb/funktion. Egenskaper som gör det möjligt att bli måln , att bli en droppa, att bli flod , att bli vattenbrunn, att bli pumpat i tregren och att ha viktigt roll i kemiska funktioner i kroppen. Vi bör inte heller glömma blod.

 

Först, varför vatten är vatten/vätska är för sig ett mysterium/gåta ! där alla vet att komponenterna är två gasar, väte och syre, där väte kan brinna och syre är ett nödvändig ämne till förbränning.. men ändå vatten brinner inte utan tvärtom , den släcker eld till och med!!

 

Egenskaper :

Densitet: vatten har en viktig och special egenskap, där alla vätskor krymper under 4°C grader förutom vatten, den blir större i volym när den blir fryst ,den här egenskapen gör det möjligt att fisk och havsdjur kan överleva under kalla vinter, annars om vatten hade inte detta egenskap, så skulle allt is hamnar i havsbotten och därmed under långa vintrar så blir det allt vatten som is och då dör alla liv i sjöss. Allah är barmhärtig mot alla varelser även de i djupet av havet.

Ytspänning: vattenmolekyler drar varandra med ett fenomen som kallas ”surface tension” det som gör vatten till en droppa,som gör att vatten når tres grenen,  som gör att några typ insekter kan gå på vatten , som gör att du kan göra ett bubbla. En egenskap till som är att den ytspänningen är olika mellan ren vatten och salt vatten och detta gör att det bildas ett lager/skydd mellan två olika typ vatten! Allah säger : ﴿ وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَحْجُورًا [الفرقان: 53]

Spridning(solvant): varje vattenmolekyl (H2O) består av en atom syre ’Oxygen’ som är negativ och två atomer Väte ’Hydrogen’ som är positiv, det gör att vatten blir polariserad, molekylerna är starkt bunden till varandra , och varje molekyl försöker sno andra molekylers veta atomer , som gör att molekylerna går i varandra.

Vatten cirkel: Allah har delat vatten på jorden med ett rättvist sätt, Allah säger :

﴿ وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَى ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ [المؤمنون: 18]، ويقول أيضًا: ﴿ وَلَقَدْ صَرَّفْنَاهُ بَيْنَهُمْ لِيَذَّكَّرُوا فَأَبَى أَكْثَرُ النَّاسِ إِلَّا كُفُورًا [الفرقان: 50]، ويقول سبحانه وتعالى: ﴿ وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنْشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَيْتًا كَذَلِكَ تُخْرَجُونَ [الزخرف: 11].

Vatten räknas som levande ämne i vetenskapens värld, där människan har experimenterat och visat att energi påverkar vatten rejält. titta gärna på videon: https://www.youtube.com/watch?v=KTvLiazu6UY

 

har du hört om vatten minne: https://www.youtube.com/watch?v=R8VyUsVOic0

visste du att jordens vatten kom ut från själva jordklotet ! Allah säger i koranen: [79:30] Och efter detta har Han brett ut jordens yta , [79:31] och låtit dess[dragit ur jorden] vatten och beteshagar från jorden .

 وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا * أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا :النازعات: 30، 31

 

 

Statistik:

Regn på havs ”precipitation”: 409 000 km3 /år

Dunstande från havs ytor”evaporation”: 455000 km3/år

Regn på marken: 108000km3 /år

Dunstande från marken: 62000km3/år

 

Källa: http://www.alukah.net/culture/0/69725/