Vatten

Assalamu alaikum kära syskon,

Där finns vatten , där finns liv . det är ett gammalt ordspråk.

Allah (swt) har nämnt vatten i flera ställen i koranen, har skapat oss, djur och planter från vatten.  Eftersom vatten är så viktigt för alla levande på jorden så Allah har sparat det i stora mängder, under och ovanpå jorden som vätska, i luften som fukt och moln, på bergstoppar och nord/sydpolen som is. Har skapat också ett cykel där vattnet går runt för att betjäna människor , djur och andra varelser i ett perfekt system där nämns i koranen på flera ställen.

Allah säger i koranen i surat Alanbyaa:  وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ [الأنبياء: 30] , [21:30] INSER DE inte, de som vill förneka sanningen, att himlarna och jorden [en gång] utgjorde 'var' en enda, sammanhållen massa och [att] Vi skilde dem åt? Och [vet de inte] att Vi har låtit allt liv uppstå ur vatten? Har de då ingen tro?

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فتقناهما ۖ وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاءِ كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ ۖ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ"

Allah säger i annan vers :[24:45] Och Gud har skapat alla levande varelser av vatten; bland dem finns de som krälar på sin buk, de som går på två ben och de som går på fyra. Gud skapar vad Han vill - Gud har allt i Sin makt. 

 وَاللَّهُ خَلَقَ كُلَّ دَابَّةٍ مِن مَّاء فَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى بَطْنِهِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى رِجْلَيْنِ وَمِنْهُم مَّن يَمْشِي عَلَى أَرْبَعٍ يَخْلُقُ اللَّهُ مَا يَشَاء إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

 

därför kallas vatten för livets vätska, vatten har speciella/unika egenskaper som gör att blir passande till detta jobb/funktion. Egenskaper som gör det möjligt att bli måln , att bli en droppa, att bli flod , att bli vattenbrunn, att bli pumpat i tregren och att ha viktigt roll i kemiska funktioner i kroppen. Vi bör inte heller glömma blod.

 

Först, varför vatten är vatten/vätska är för sig ett mysterium/gåta ! där alla vet att komponenterna är två gasar, väte och syre, där väte kan brinna och syre är ett nödvändig ämne till förbränning.. men ändå vatten brinner inte utan tvärtom , den släcker eld till och med!!

 

Egenskaper :

Densitet: vatten har en viktig och special egenskap, där alla vätskor krymper under 4°C grader förutom vatten, den blir större i volym när den blir fryst ,den här egenskapen gör det möjligt att fisk och havsdjur kan överleva under kalla vinter, annars om vatten hade inte detta egenskap, så skulle allt is hamnar i havsbotten och därmed under långa vintrar så blir det allt vatten som is och då dör alla liv i sjöss. Allah är barmhärtig mot alla varelser även de i djupet av havet.

Ytspänning: vattenmolekyler drar varandra med ett fenomen som kallas ”surface tension” det som gör vatten till en droppa,som gör att vatten når tres grenen,  som gör att några typ insekter kan gå på vatten , som gör att du kan göra ett bubbla. En egenskap till som är att den ytspänningen är olika mellan ren vatten och salt vatten och detta gör att det bildas ett lager/skydd mellan två olika typ vatten! Allah säger : ﴿ وَهُوَ الَّذِي مَرَجَ الْبَحْرَيْنِ هَذَا عَذْبٌ فُرَاتٌ وَهَذَا مِلْحٌ أُجَاجٌ وَجَعَلَ بَيْنَهُمَا بَرْزَخًا وَحِجْرًا مَحْجُورًا [الفرقان: 53]

Spridning(solvant): varje vattenmolekyl (H2O) består av en atom syre ’Oxygen’ som är negativ och två atomer Väte ’Hydrogen’ som är positiv, det gör att vatten blir polariserad, molekylerna är starkt bunden till varandra , och varje molekyl försöker sno andra molekylers veta atomer , som gör att molekylerna går i varandra.

Vatten cirkel: Allah har delat vatten på jorden med ett rättvist sätt, Allah säger :

﴿ وَأَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَى ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ [المؤمنون: 18]، ويقول أيضًا: ﴿ وَلَقَدْ صَرَّفْنَاهُ بَيْنَهُمْ لِيَذَّكَّرُوا فَأَبَى أَكْثَرُ النَّاسِ إِلَّا كُفُورًا [الفرقان: 50]، ويقول سبحانه وتعالى: ﴿ وَالَّذِي نَزَّلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً بِقَدَرٍ فَأَنْشَرْنَا بِهِ بَلْدَةً مَيْتًا كَذَلِكَ تُخْرَجُونَ [الزخرف: 11].

Vatten räknas som levande ämne i vetenskapens värld, där människan har experimenterat och visat att energi påverkar vatten rejält. titta gärna på videon: https://www.youtube.com/watch?v=KTvLiazu6UY

 

har du hört om vatten minne: https://www.youtube.com/watch?v=R8VyUsVOic0

visste du att jordens vatten kom ut från själva jordklotet ! Allah säger i koranen: [79:30] Och efter detta har Han brett ut jordens yta , [79:31] och låtit dess[dragit ur jorden] vatten och beteshagar från jorden .

 وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا * أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا :النازعات: 30، 31

 

 

Statistik:

Regn på havs ”precipitation”: 409 000 km3 /år

Dunstande från havs ytor”evaporation”: 455000 km3/år

Regn på marken: 108000km3 /år

Dunstande från marken: 62000km3/år

 

Källa: http://www.alukah.net/culture/0/69725/

 

  

Lyssna på det heliga Koranen

alsalam alaikum wa rahmatu Allah wa barakatuhu

vill lista här olika koran reciterare/läsare , tipsa om ni har det med översättning till svenska också .

spelas bäst med Chrome & firefox webläsare.

 

här ni kan lyssna på al-Ghamidi الغامدي

här ni kan lyssna på al-M3éqili

här ni kan du lyssna på al-Juhani

här ni kan du lyssna på al-Afasi

 

Att vara tålamod

 Statistiken har visat att jo närmare man är från målet desto mindre tålamodet blir.!

[3:200]  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ 

Allah säger i koranen: "[3:200] Troende! Uthärda allt - ja, tävla om att ge prov på tålamod och uthållighet och var alltid beredda att kämpa [för tron] och frukta Gud! Kanske skall det gå er väl i händer"

 

I detta vers nämnar Allah (swt) först att vara tålmodiga, och sedan hänvisar till varaktighet som kräver att övervinna både inre svaghet och yttre motgångar, sedan talar det om beständighet och kallar de troende att vara ihärdiga och hålla till slutet, slutligen påminner Allah oss att frukta honom för att lyckas när vi möter honom.

 

 

 

det finns annan vers i surat yousuf, där Allah säger  "[12:110] Till sist - när sändebuden hade gett upp hoppet om [att vinna sina landsmän för tron] och att [kunna tillbakavisa] anklagelserna för lögn - nådde dem Vår hjälp och de räddades som Vi ville rädda - men ingen kan hindra Vår straffande [vrede från] att slå ned på de obotfärdiga syndarna."

 

här säger Allah att när budbärarna fick mer "despondent" och inte blivit hopplös (det finns skillnad mellan båda situationerna)

 

men till slut, när Allah ville så fick dem hjälp.

 

vi upplever denna rastlöshet när vi kommer närmare till våra mål, eftersom det en de av våra mänskliga natur. Allah säger i koranen:"[21:37] Människan är av naturen en otålig varelse. Jag skall låta er se Mina tecken, men begär inte att Jag skall visa er dem i förtid!"

 

 

 

när folk kommer nära sina mål, blir de naturligtvis mer angelägna och mer passionerad. när målet kommer i sikte, verkar det som att vi kan nästan känna det. med målet i sikte, verkar att tiden saktar ner, vi vill bara nå ut målet och få det just nu. Mål attraktionen ökar, precis som gravitationen jo närmare blir man från jorden desto kraftigare blir gravitationen!

vi kan förstå varför tålamodet blir svårare då.

Just vid denna tid måsta man blir försiktigare för att det blir jätte farlig vid långa projekten eller äranden, och pga. brådskan för att utfärda projektet, folk börjar tar genvägar, de blir mindre försiktiga, de kan som en följd av sin brådska sabotera års hårdarbete.

Trötthet kommer också i spelet, hur ofta ser vi studenter blir mer håglöst under sista månader innan gradering? för många studenter tycks att dra för evigt, det är märklig med tanken att samma student har varit i skolan utan avbrott i nästan sexton år !! det verkar så att deras

styrka och inre resurser har bara råkade ta slut under den sista semestern. Det finns studenter som vill hoppa av ,men bara pga. skammen de vet att de skulle känna om de gav upp sin examen så nära att uppnå det .

Denna känsla som kommer just innan de når destinationen är genomträngande. Det finns i så olika aspekter i våra liv. När vi kör hem efter en lång resa och vår hemstad visas börjar vi längta efter hemmets bekvämligheter. Detta är förmodligen en anledning till trafikolyckor vid städarnas Ingånger.

alltså det är i våra natur att blir trötta när vi närmar oss målet och därför behöver vi blir påminda vid sådana tillfällen om tålamod, Allah säger i koranen: "[70:5] Uthärda därför [dina prövningar, Muhammad,] med väl buret tålamod!"

vi bör alltid komma ihåg att allt som har en början också har ett slut, och att varje slut är i sin tur en ny början. som ett mål har nåtts, kommer en annan att ta dess plats.

vi är som bäst och mest produktiva när vi strävar efter och är full av hopp. vi bör också hålla oss från att tänka som vi har nått vårt mål förrän vi har verkligen faktiskt uppnått det. saker kan alltid komma i vägen .

Slutligen bör vi komma i håg att vårt övergripande syfte bör vara att tillfridställa Allah, det är vårt ständiga mål och vi vet aldrig om vi har insett det. Den kunskap är en del av det osynlig, och det är därför vi som troende lever våra liv mellan hopp och fruktan. vi bör alltid sträva efter målet att uppnå Allahs behag, och vi bör vara optimistiska att vi kommer att uppnå det, vi måsta lita på Allah, vi måsta ha tålamod och frukta Allah.

översatt från: islamtoday.com