Islam och hälsan

 

Islam var och är väldigt tydlig om hälsan och att man tar hand om sin hälsan, mer än alla andra religioner. Där en bra hälsa leder till en bra dyrka till Allah och att göra goda gärningar. Profeten (fvöh) säger i den kända hadeethen ” «الْمُؤْمِنُ الْقَوِيُ خَيْرٌ وَأَحَبُّ إِلَى اللَّهِ مِنَ الْمُؤْمِنِ الضَّعِيفِ وَفِي كُلٍّ خَيْرٌ»

Hälsan är ett stort gova från Allah till sin tjälnare, där hälsan kommer direkt efter man’s tro. Och det finns en känd arabisk ordspråk som betyder att ”hälsan är en krona på de hälsosamma människor, bara de sjuka kan se det!”

Därför islam redan från början har fokuserat på Tahara/renhet och la till metoder för att undvika att bli sjuk, och sedan att hitta mediciner till varje sjukdom. Profeten säger i en hadeeth:

"تَدَاوَوْا فَإِنَّ اللَّهَ عز وجل لَمْ يَضَعْ دَاءً إِلاَّ وَضَعَ لَهُ دَوَاءً غَيْرَ دَاءٍ وَاحِدٍ الْهَرَمُ".

”använd mediciner, Allah har inte skpat ett sjukdom utan mediciner som lindrar det, except åldrandet”

”Att skydda dig är bättre än terapi ” är en känd uttal inom muslimiska nationen, och nästan alla islamiska böcker om sharia börjar med Tahara/rengöring av yttre och inre-själen.

Bönen som är viktigaste pelare i Islam går inte att utföra utan tvagning och rena kläder, Allah säger i Koranen

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِن كُنتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُواْ

[5:6] TROENDE! När ni går till bön, två då ansikte och händer samt armarna upp till armbågarna och stryk med [de våta] händerna över huvudet och [två] fötterna upp till fotknölarna. Och om ni befinner er i ett tillstånd av stor rituell orenhet, skall ni rena er [genom att skölja hela kroppen]. Den som är sjuk eller befinner sig på resa eller som just har förrättat sina behov eller haft beröring med kvinnor och inte kan finna vatten, skall ta ren jord och stryka över ansikte och händer. Gud vill inte lägga på er tunga bördor, men [Han] vill rena er och fullkomna Sin nåd mot er - kanske känner ni tacksamhet.

 

 

Källa: http://islam.assawsana.com/pages.php?newsid=13066

Översättning of Koranen: https://www.koranensbudskap.se/translations.aspx