myror kommunicerar med TCP !

Förskare från Stanford upptäcker ”anternet” !

Ett samabete mellan myrbiolog forskare och en datavetare har visat att myror använder en typ protokoll för kommunikation när de upptäcker föda som liknar vår Internet protokoll.

Som ni vet att en enda myra har begränsat möjlighet att göra någon ting , men de samarbetar så fantstiskt att tillsammans gör dem stora och komplexa åtgärder !

Två stanfordsforskare har upptäckt att en art av skördmyrotyp skickar signaler för att upptäcka hur mycket bandbred finns det för data överföringen som liknar vår Internet protokoll, de har kallat det för ”anternet”.

Deborah Gordon ’biologi professor’ och Balaji Prahakar ’nätverk professor’ , först trodde de inte att det finns en länk mellan deras område, sedan upptäckte de att ”Algorithmen som användes för att upptäcka hur mycket livsmedel finns var huvudsakligen samma algorithm so m används i TCP (transmission control protocol)” där tex. Källan A vill överföra en fil till B där filen uppdelas i några packeter, när B tar emot en packet så skicka en bekräftelse om det, i datavärlden kallas det för Ack.

Den här feedbak låter TCP veta när ska källan skicka nästa packet, och hur ser bredbandet ut, och därmed anpassa sig mot bandbredet. Om Acket kommer snabbt då skickar man nästa packet snabbare osv.

Prabhakar säger ”Ants have discovered an algorithm that we know well, and they have been doing it for millions of years”

En myra som går ut efter föda har på sig 20 minuter för återkomm till boet, och det är många myror som skickas I olika direktioner , om en inte kommer tillbaka efter 20 minuter av sin start , då bestämms att inga mer myror skickas ut !

De här upptäcken fanns redan på 1970 talet, innan TCP skrevs, myrorna kan väl påverkat utförmering av Internet. Det är bara en liten info om Allah’s skapelse, det finnn 11000 sorter  av myror som lever i olika miljöer och på olika klimater, de har anpassat sig och har överlevt tusentals år!

Allah (SWT) säger i Koranen: [al-an3am 6:38] Det finns inte ett enda av markens djur, inte en fågel som bärs av sina vingar, som inte bildar samhällen liksom ni själva; ingenting har Vi förbisett i Vårt beslut. Och till sist skall de samlas åter till sin Herre.

وَمَا مِن دَآبَّةٍ فِي الأَرْضِ وَلاَ طَائِرٍ يَطِيرُ بِجَنَاحَيْهِ إِلاَّ أُمَمٌ

أَمْثَالُكُم مَّا فَرَّطْنَا فِي الكِتَابِ مِن شَيْءٍ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِمْ يُحْشَرُونَ

Hon säger till slut: när vi börjar förstå mer om hur arter reglerar sitt beteende, då hittar vi många användbara applikationer för nätverkalgorithmer.

Man lär sig av myror !

 

Den här varelsen är värt att en hel vers i koranen nämt efter henne, Allah säger i surat al-naml (Myran): [27:18] till dess de kom till Myrornas dal. [Då] hördes en myra ropa: "Myror! Skynda er in i era bostäder så att inte Salomo och hans soldater trampar ihjäl er utan att de [ens] märker det!"

 (حَتَّىإِذَا أَتَوْا عَلَى وَادِ النَّمْلِ قَالَتْ نَمْلَةٌ يَا أَيُّهَاالنَّمْلُ ادْخُلُوا مَسَاكِنَكُمْ لَا يَحْطِمَنَّكُمْ سُلَيْمَانُوَجُنُودُهُ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ)

 

 

 

 

Källa: http://news.stanford.edu/news/2012/august/ants-mimic-internet-082312.html

http://www.kaheel7.com