Fikon

Alsalam alaikum,

"Ficus carica" är det vetenskapliga namnet och den kommer från familjen moraceac , man tror att människan äter fikon sedan 7000 år, upptäckt 5000fkr i medelhavs området, fikonträdet kan blir 6-10m högt, trädet är utan taggar, frukten kan vara gult eller svart/mörkt lila. den är också den sötaste frukten i området.

Det finns en sura med namnet "Tin/Teen" som betyder fikon på svenska , där Allah den fullmäktiga svär på fikon och oliver i surat "al-Tin" att han har skapat människan i den bästa skepnad, Allah säger i koranen:

 وَالتِّينِ وَالزَّيْتُونِ, وَطُورِ سِينِينَ

وَهَذَا الْبَلَدِ الْأَمِينِ

 لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنسَانَ فِي أَحْسَنِ تَقْوِيمٍ, ثُمَّ رَدَدْنَاهُ أَسْفَلَ سَافِلِينَ

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ فَلَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ

 

 [95:1] VID FIKONTRÄDET och oliven, [95:2] och Sinai berg, [95:3] och detta trygga land!, [95:4] Vi har sannerligen skapat människan i den bästa skepnad, [95:5] men därefter låtit henne sjunka lägre än de lägsta, [95:6] utom dem som tror och lever ett rättskaffens liv; ja, deras lön skall vara utan ände!

 Fikon har den högste fiberinnehåll än någon annan frukt eller grönsak. En enda torkade fikon ger två gram fibrer: 20% av det rekommenderade dagliga intaget. Forskning under de senaste femton åren har visat att fibern i vegetabilier är mycket viktigt för den regelbundna fungerande matsmältningssystemet.

Det är känt att fibrer i mat hjälper matsmältningssystemet och även bidrar till att minska risken för vissa former av cancer. Dietister beskriver : att äta fikon, som är rika på fibrer, är ett idealiskt sätt att öka fiberintag.

Mat/livsmedel som är fiberrika är indelade i två typer: lösliga och olösliga. Livsmedel som rika på olösliga fibrer underlätta passagen av ämnen som skall utvisas från kroppen genom tarmen genom att tillsätta vatten till dem. De accelererar alltså matsmältningssystemet och säkerställa dess vanliga funktion. Det har också konstaterats att livsmedel som innehåller olösliga fibrer har en skyddande effekt mot tjocktarmscancer.

Livsmedel rika på lösliga fibrer, å andra sidan, har visat sig sänka kolesterolhalten i blodet med mer än 20%. Dessa är därför av största vikt för att minska risken för hjärtinfarkt. Överdrivna nivåer av kolesterol i blodet samlas i artärerna leder till förminskning av blodkärlen och höjning av blodtrycket.

Beroende på vilken organ blodkärl kolesterol ansamlas i, störningar kopplade till detta organ uppstår. Till exempel, om kolesterol ansamlas i artärerna som försörjer hjärtat, så resulterar detta till hjärtinfarkt. Ansamling av kolesterol i vener som försörjer njuren kan leda till högt blodtryck och njure brist. Vidare, är intaget av lösliga fibrer viktig när det gäller att reglera blodsockret genom att tömma magen eftersom plötsliga förändringar i blodsocker kan leda till livshotande sjukdomar. I själva verket har samhällen med fiberrika kost har visat sig ha mycket lägre incidens av sjukdomar som cancer och hjärtsjukdomar.

Det är lite speciellt med fikon och oliver, för de som har sätt det på deras trädgård vet att både fikon och oliver kommer direkt som mini-frukt alltså utan att var blommer först och sedan måste befruktas och bli en frukt, de kommer som fikon/oliver direkt!

En tanka: fikon är den sötaste frukten på jorden och oliver har en besk smak, så vi kan säga också att Allah subhanahu wa taala säger: vid söt och beskt...

 en annan tanke är : att blandningen av fikon och oliver leder till det bästa medicinen för ålderdomen , för att Allah säger efter Tin och Zaytoun att han skapade människan på det bästa skapelse/figur .. Allah vet bättre .

 

källa: miraclesofthequran.com.