Repektera dig.. respektera andra

Respektera dig själv , respektera andra ...

Visst är det obehaglig att känna dig ignorerat, man tar det som för udmjukning .. man behöver respektera sig själv, så får man respekt tillbaka .

Att respektera ett barn betyder mycket för barnet, det betyder att du respekterar barnen som medmänniska, och detta planterar en känsla av personlighet hos barnen tar med sig hela livet.

Ett barn kan bli en ledare, en läkare ,minister eller en framgångsrik businessman i framtiden, och respekt från början ger personen acceptans från samhället att bli trovärdigt.

Vi lever på ett planet där finns andra varelse som behöver respekt också, Allah säger i koranen , i surat al-Israa ”وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِي الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّيِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَى كَثِيرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِيلاً

[17:70] VI HAR sannerligen gett Adams söner stor heder. Vi har gjort det möjligt för dem att färdas över land och hav och försörjt dem med god och hälsosam föda och gynnat dem framför många av de andra varelser som Vi har skapat.

Allah säger ”Adams söner” alltså det hela mänskligheten, de vita , svarta , röda och gula människor.

Profeten (saaw) sa : det är en stor synd att man förolämpar sina föräldrar, följeslagare sa: o Allahs sändebud , är det möjligt att man förolämpar sina föräldrar !! profeten sa ja, när du förolämpar annans föräldrar så får du tillbaka den.

Allah säger i Koranen , i surat Al-An’aam :[6:108]

 اَ تَسُبُّواْ الَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِ اللّهِ فَيَسُبُّواْ اللّهَ عَدْوًا بِغَيْرِ عِلْمٍ كَذَلِكَ زَيَّنَّا لِكُلِّ أُمَّةٍ عَمَلَهُمْ ثُمَّ إِلَى رَبِّهِم مَّرْجِعُهُمْ فَيُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

[6:108] Men förolämpa inte dem som de åkallar i Guds ställe. I sin okunnighet kan de vilja hämnas genom att förolämpa Gud. Vi har också låtit [människorna i] alla samfund se sina [dåliga] handlingar i ett fördelaktigt ljus. [Men] till sist skall de vända tillbaka till sin Herre och Han skall låta dem veta vad deras handlingar [var värda].

Vi måste respektera andras tid, jobb och deras privata liv, profeten säger i en hadeeth i al-bukhari: han sa till en person som tittade genom ett hål i dörren, om jag visste att du tjuvtittar genom dörren så skulle sätta en finger eller en pinna i ditt öga, för att man måsta fråga om permission för att inte se saker som inte skulle.

Det är jätte viktigt att vi respekterar andra och om vi gör en misstag så ska vi ber om ursäkt och försöka rätta till våra attetyd,  att kunna be om ursäkt är ett värdefullt egenskap, inte alla kan be om ursäkt , den drar inte ner ens heder eller rykta , tvärtom .. man blir mer värdefullt i andras öga .

Må Allah hjälpa oss att bli bättre människa och bättre moslim. Ameen.

 

Källa: http://en.islamtoday.net/