kärlek i familjens liv

Alsalam alaikum wa rahmatuAllah, kära bröder och systrar..

Är det sant att välsignelse har tagits ut ur våra liv som mormor brukar säga?
Det tycks råda en koncensus om att äktenskap var bättre i det förflutna, och det är uppenbart att
vi har problem i dag i vårt äktenskap som inte fanns förut.Trots det faktum att omständigheten till de som lev i det förflutna var säkert hårdare och strängare , men det fanns en viss ömhet , affektationen, närhet och stabilitet i sina liv att vi inte har idag, kanske pga. det tålamodet som folk hade innan eller pga starkare tro på familjens viktighet i samhället.

 Trots de framsteg i vår kunskap, vår teknik och alla bekvämligheter och lyx, verkar det som om vi är mindre nöjda än våra farföräldrar, Våra sociala band är betydligt kallare och mer ansträngda.
Moderna livet är mer bekväm "för kroppen", men är mer stressande. Dessutom är våra personliga svårigheter i hemmet och med våra karriärer förvärras av allmänna ekonomiska kris och en värld av politiska kriser.
Vem får bära bördan av alla vår stress? Våra makar,ja den, Ofta maken får en del av skulden eller anklagas för att inte vara stödjande nog.
Och vad händer i vårt stressiga liv när en av makarna försöker ge kärlek och tillgivenhet - en liten romans? svaret kommer ofta "älskning, vi har ingen tid för allt detta, vi är inte tonåringar längre"
Som om kärlek och tillgivenhet har ett utgångsdatum! som om när vi blir gamla, när vi har barn och ansvar, finns det inte längre tid för sådant!!
Allah (SWT) säger i surat al-rum "[30:21] Och till Hans under hör att Han har skapat hustrur åt er av er egen art, så att ni kan finna ro hos dem, och Han har låtit kärlek och ömhet uppstå mellan er. I detta ligger helt visst budskap till människor som tänker."

 [30:21]  وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُم مِّنْ أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِّتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُم مَّوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ


När versen pratar om kärleken , känner vi att det handlar inte om den kärlek som vi ser i filmer, utan om något väsentligt , något som är tänkt att vävas in i själva strukturen av det äktenskapliga familj livet.
ibn abbas översätter denna vers som följande: en man har kärlek för sin hustru och barmhärtighet är den nåd han känner för henne. om någonsin skulle möta någon olycka. denna kärlek och barmhärtighet är inte flyktiga känslor utan snarare är det förutsättningen för bestående ömhet, vänlighet och ett gott förhållande."

Därför , våra upptagna liv, våra barn, och alla andra ursäkter har blivit en argument och motivation för våra kärlekslösa liv, som i själva verket är ingen ursak att räkna med. Trots det faktum att äktenskaplig kärlek är en etablerad princip i vår tro och vår islamiska kultur har vi försummat att ge den vår uppmärksamhet.


Vi är ovilliga att utforska dimensioner eller att ägna tid för att allvarlig studera det, Nu är det istället diskuteras idén om "sexualundervisning" i våra moderna skolan och våra läroplan !!??
Är det den som vi ska börja lära våra barn som inte lärt sig att visa först kärlek? Att pojkar som inte har någon aning om hur man korrekt avse kvinnor - starta med sina egna mödrar och systrar, och då i framtiden med sina fruar och barn.?


Den rätta kärleken är en princip i vår religion och kultur, så mycket att Allah har gjort det en del av fullständigheten i vår relation med honom."Han skall älska dem och de skall älska honom" [Sûrah al-Mâ'idah: 54] Allah skulle ha sagt: "De ska vörda Honom" eller "De ska följa honom" eller "De skall frukta honom". Varför ville Allah välja "kärlek" som beskrivning för förbindelsen mellan honom och hans tjänare!

mufassirin (specialister inom koranen) förklarar detta: "Den perfektionen efter grundsatserna för tro och utöva goda gärningar endast förverkligas på grund av kärlek. Det är sättet att uppnå och andlig tillväxt."
läran om kärlek börjar hemma, de första exemplen som barn har är sina föräldrar, Därför, om vi föräldrar lever i kärleksfulla hem så ger vi en bra och praktisk exempel till våra barn i livet.

Profeten (fred vare med honom) var mest kärleksfull och öm mot sin familj och han uppmanade sina anhängare att vara densamma.
och i sin sista pilgrimsfärd och i den berömda sista predikan sa han: jag råder er att vara god mot er kvinnfolk, bara en ädel man visar dem ära och endast en dåligt man visar dem förakt.

Den som planterar kärlek i sitt äktenskapliga liv skall skörda kärlek, och den som planterar hat och grovhet skall ha en bitter skörd.

källa:islamtoday.net